GRAFFΙΤΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους

Η δημιουργία γκράφιτι για παιδιά μπορεί να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που συνδυάζει τη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και την έκφρασή τους, ενώ παράλληλα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για μία τέχνη που αφορά τον κόσμο, το κοινό, την κοινωνία γύρω μας. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με την προβολή έργων ενός σημαντικού σύγχρονου καλλιτέχνη, του Banksy και να παρατηρήσουμε την τεχνική του.

Εδώ δημιουργούμε με δικά μας χειροποίητα στένσιλ και σπρέι τα έργα μας!

ΣΤΟΧΟΙ:

Γνωριμία με την τέχνη του γκράφιτι, την ιστορία του και τη σημερινή του διάσταση. Δίνουμε τροφή για σκέψη για το ποιά γκράφιτι επιτρέπονται, πού και γιατί, συζητάμε πού τα συναντάμε και τί θέματα απεικονίζουν συνήθως.

Εξοικείωση με την τεχνική των γκράφιτι και τα υλικά τους: σπρέι, μαρκαδόροι, στένσιλ.

Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας και φαντασίας, καθώς δημιουργούμε τα δικά μας σχέδια, τα κόβουμε εσωτερικά και δημιουργούμε τα δικά μας στένσιλ.

Ανάπτυξη αισθητικής και συνθετικής ικανότητας: Πειραματιζόμαστε με τη χρήση των χρωμάτων, το συνδυασμό των σχημάτων, το συνολικό αποτέλεσμα.

Εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και μέσων των εικαστικών τεχνών: σπρέι, μαρκαδόροι, ζωγραφική σε τοίχο ή σε μακετόχαρτο.

ΥΛΙΚΑ:

Μακετόχαρτο μεγάλων διαστάσεων (πχ 1,00 Χ 0,70) ή τοίχος διαθέσιμος για ζωγραφική, χαρτόνια, ψαλίδι, κοπίδι, σπρέι και μαρκαδόρους σε χρώματα επιλογής, μολύβι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Δημιουργία στένσιλ: σχεδιάζουμε με μολύβι τα σχήματα/σχέδια που θέλουμε να έχει το έργο μας στο χαρτόνι. Κόβουμε χρησιμοποιώντας ψαλίδι και κοπίδι τα σχέδια μας εσωτερικά (δλδ αφαιρούμε το εσωτερικό τους).

Χρωματισμός: τοποθετούμε τα χειροποίητα στένσιλ μας στο μακετόχαρτο ή στον τοίχο και ψεκάζουμε με το σπρέι για να τα χρωματίσουμε εσωτερικά. Όταν τελειώσουμε, αφαιρούμε το στένσιλ και μένει το σχέδιο μας στο χαρτί!

Προσοχή! Ο ψεκασμός με σπρέι να γίνεται σε εξωτερικό χώρο!

Προσθέτουμε λεπτομέρειες με μαρκαδόρους.

Το γκράφιτι μας είναι έτοιμο!

Καλές δημιουργίες!

 

Δείτε επίσης: 3D ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών